Dobrodziejstwo odzieży gastronomicznej

 

Jestem pomocą kuchenną w restauracji. Kuchnia jest jedna, a mamy często aż 3 sale do obsługiwania. Nic więc dziwnego, że w pracy jest bardzo ciężko, jest mnóstwo biegania, pośpiechu i przede wszystkim bardzo dużo gotowania, smażenia, pieczenia, czyli wszystkiego co jest charakterystyczne dla pracy w kuchni.

Korzystne działanie odzieży gastronomicznej

odzież gastronomicznaNasz lokal składa się z restauracji, sali kanapowej oraz sali bankietowej. Bardzo często, zwłaszcza w weekendy, zdarza się, że wszystkie sale są zajęte. Wówczas praca wre, każdy robi wszystko z pośpiechem, w kuchni jest bardzo gorąco od gotowania, pieczenia i smażenia. Niestety taki tryb pracy przyczynia się do dużego przegrzania organizmu, ponieważ wysiłek fizyczny związany z dźwiganiem ciężkich garnków, czy wielu talerzy, ale przede wszystkim z dużym pośpiechem, przyczynia się do dużego rozgrzania organizmu. Dodatkowo temperatura panująca w kuchni także nie należy do tych najniższych, dlatego zagrożenie przegrzaniem, a w konsekwencji udarem cieplnym, jest bardzo wysokie. Pomyślałam, że specjalistyczna odzież gastronomiczna to jest to, co mi pomoże. Faktycznie, od razu poczułam dużą różnicę. Odzież ta spełnia oczywiście wymogi związane z pracą w gastronomii, jednak dodatkowo jest bardzo przewiewna, dzięki czemu ma miejsce cyrkulacja temperatury, a w konsekwencji redukuje, a nawet niweluje się ryzyko przegrzania organizmu. Polecam tę odzież każdemu.

Pracuję w gastronomii i niestety wiem, jak ciężka jest to praca. Od kiedy zaopatrzyłam się w wyspecjalizowaną odzież gastronomiczną, moja praca stała się przyjemniejsza, ale przede wszystkim zdrowsza dla mojego organizmu. Dzięki przewiewności, moje ciało już się tak nie przegrzewa. Zauważyłam też u siebie znaczną poprawę samopoczucia.