Technologia pakowania produktów

Technologia pakowania produktów

Rozwój przemysłu determinuje poszukiwanie rozwiązań, które będą ulepszać procesy produkcji i dystrybucji na każdym poziomie. Jednym z takich etapów jest pakowanie wyrobów. Producenci proponują kilka rodzajów urządzeń ułatwiających zapakowanie produktu. 

O zaletach pakowarek próżniowych

pakowarki próżniowe komoroweNiezależnie od rodzaju pakowarki, działanie każdego urządzenia opiera się na pracy pompy i listwy zgrzewającej. Pakowarki próżniowe komorowe przystosowane są do umieszczenia pakowanego produktu razem z opakowaniem wewnątrz urządzenia pakującego. W wyniku wytworzenia próżni zostaje odessane powietrze i następuje zgrzanie opakowania. W pakowarkach komorowych może być dodatkowo zastosowana płyta wypełniająca, która skraca czas odsysania. Maszyny wyposażone są w system automatycznego otwierania – zaraz po zakończeniu zgrzewania. W zależności od potrzeb, pakowarki różnią się między sobą wielkością, dla większej wydajności stosowane są też urządzenia dwukomorowe. Urządzenia pakujące komorowe wyróżniają się solidnością wykonania, zastosowanie stali nierdzewnej zapewnia odpowiednie standardy jakości. Niewątpliwym atutem pakowarek jest precyzja pracy, regulacja parametrów oraz możliwość dostosowania różnych rodzajów folii pakujących. Odrębną grupę pakowarek komorowych stanowią urządzenia do załadunku pionowego, umożliwiające wygodne pakowanie produktów sypkich i płynnych. Dzięki pakowaniu próżniowemu żywność jest zabezpieczona przed psuciem, pleśnią i bakteriami. Łatwa obsługa i automatyczny charakter pracy przekonują do zastosowania pakowarek w wielu wytwórniach.

Urządzenia pakujące o charakterze komorowym sprawdzają się doskonale w zakładach produkcyjnych różnej wielkości i w magazynach żywnościowych. Opakowanie w formie próżniowej daje gwarancję trwałości i dobrej jakości produktu.

Komentarze są wyłączone.