Wyjątkowa przyprawa kuchni bułgarskiej

Jeżeli szukamy ciekawej mieszanki przypraw, która doda niesamowitego aromatu i smaku naszemu daniu to powinniśmy zwrócić uwagę na przyprawę z kuchni bułgarskiej. Mowa tutaj o czubrycy zielonej, która doskonale pasuje do zup, a także mięs. Przy okazji wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i ma bardzo ciekawy skład.

Mieszanka czubrycy zielonej

czubryca zielonaGdybyśmy zastanawiali się kiedykolwiek jakie mieszkanki przypraw są intrygujące to jedną z nich na pewno byłaby czubryca zielona. To mieszanka pochodząca z kuchni bułgarskiej, która kryje w sobie wiele ciekawych składników, jednak nie sprawia, iż nasze danie jest ostre, a jedynie odpowiednio doprawione oraz aromatyczne. W skład tej kompozycji wchodzi cząber górski będący o wiele bardziej intensywny niż znany w Polsce cząber ogrodowy. Kolejnym niezbędnym składnikiem jest sól oraz zielona papryka. Są to podstawowe elementy, jednak poza nimi znajdziemy tam również lubczyk, kozieradkę, a także czosnek czy tymianek. Warto wspomnieć, iż ta kompozycja jest bardzo dobra dla naszego układu trawiennego oraz pokarmowego, gdyż pobudza go do działania, dzięki czemu nasz metabolizm jest lepszy. Poza tym wykazuje szerokie spectrum właściwości antyseptycznych, jak i przeciwzapalnych. Dlatego poleca się także spożywanie naparu z tej przyprawy. To doskonały wybór nie tylko do kuchni bułgarskiej, ale jako uzupełnienie innych potraw kuchni polskiej.

Doskonałą przyprawą, w której skład wchodzi cząber górski, kozieradka, a także lubczyk jest czubryca. To ciekawa mieszanka pochodząca z kuchni bułgarskiej, którą możemy również dobrze wykorzystać w innych rodzajach kuchni. Warto też napomknąć o jej szerokim spectrum pozytywnych właściwości dla naszego organizmu, dlatego jest tak bardzo polecanym produktem.